Täytyy myöntää, että huomasin vain vahingossa eilen alkaneen Reilun kaupan viikon.

Tietenkin aloin heti miettimään omia kulutustottumuksiani. Ne ovat olleet minulle päivän polttavia kysymyksiä jo hamasta vuodesta 1994 alkaen, jolloin aloin teiniangsteissani kasvissyöjäksi ja tiedostavaksi kuluttajaksi.

Tietyllä tavalla voin olla ylpeä siitä, että kaikki periaatteet ovat säilyneet jo näin pitkään. Jotkut yritykset pysyvät automaattisesti pois ostolistaltani ja muistan jopa säännöllisin väliajoin tsekata onko joidenkin tuotteiden valmistajat vaihtuneet.

Reilu kauppa tuo ensimmäisenä mieleeni kahvin. Kahvi on minulle ihan täysin elinehto, aamukahvia ilman en voi olla. Ja kahvi ei ikinä ole muuta kuin Reilua, tuntuisipa omituiselta edes ostaa kultakatriinoita tai saludoa, jälkimmäinen kun vielä oli "ennen-Reilua-kauppaa" aikana vakituinen merkki.

- Sivumennen sanoen, Rovaniemellä ei yksikään kahvila ole ilmoittanut käyttävänsä Reilua kahvia.

Tietenkään kulutusvalinnat eivät ole itsestäänselvyyksiä, ainakaan opiskelijalle. Muutaman vuoden ajan hairahduin ostamaan välillä halvempiakin kahveja, mutta onneksi tottumuksia saa muutettua terveellisempäänkin suuntaan.

Reilua kauppaa on suhteellisen helppo tukea. Vaikeampaa on luomutuotannon kanssa, kun puhutaan meijerituotteista. Lisää luomutuotteita eri valmistajilta Suomen markkinoille, kiitos!

Hirveän usein olen saanut selitellä kulutusvalintojani ihmisille. Todella monesti minua on syytelty epätäydellisyydestä, valintojeni paradoksaalisuudesta, mutta viimeisin tapahtuma tältä päivältä oli ilahduttava: ystäväni nappasi tonnikalapurkin, ja kun mainitsin purkista puuttuvan delfiinimerkin tämä kyynisyyteen taipuvainen ystäväni vaihtoi purkin itsestäänselvyytenä delfiinimerkilliseen. Ei hän ollut tajunnut aiemmin, vaikka tiesikin "tonnikalastuksen" inhottavista lieveilmiöistä, että tuollaisenkin asian voisi tarkistaa. Parasta tilanteessa oli se, että hän otti asian niin luontevasti - ja varmasti jatkossa ostaa vain delfiinimerkillisiä tonnikalapurkkeja. :)

Loppuun vielä osoite Reilun kaupan sivustolle:
http://www.reilukauppa.fi/

Ps. Minun täytyy taas alkaa huoltamaan kieltäni. Pikaisessa oikoluvussa löydän valtaisaa tautofoniaa. Jos tekstin tarkastamattomuus ja huolittelemattomuus on yksi paheeni, toinen yhtä paha on tautofonia. Nämä toki liittyvät yhteen - mikäli lukisin tekstini läpi, saisin vähennettyä ärsyttävää sanojen toistumista.